Bekijk een overzicht van de F1 circuits over de hele wereld. Nu het Formule 1-seizoen nadert, maken fans over de hele wereld zich op voor nog een jaar van bloedstollende race-actie. Een van de dingen die de Formule 1 zo spannend maken om naar te kijken, is het feit dat de circuits die worden gebruikt om te racen zich bevinden op enkele van de mooiste en meest exotische locaties over de hele wereld. De Formule 1 is een van de meest prestigieuze en uitdagende autosporten ter wereld. Het kampioenschap bestaat uit een reeks wedstrijden die gehouden worden op verschillende circuits over de hele wereld. Om in aanmerking te komen voor het kampioenschap, moeten teams constructeurs zijn die twee of meer auto’s in het kampioenschap race.

Enkele van de meest populaire Formule 1-circuits zijn het Grand Prix-circuit van Monaco, het Silverstone Circuit in Engeland en het Circuit de Spa-Francorchamps in België. Andere opmerkelijke circuits zijn het Sepang International Circuit in Maleisië, het Suzuka Circuit in Japan en het Interlagos Circuit in Brazilië. Waar de race ook wordt gehouden, één ding is zeker: de Formule 1 is altijd een spannend evenement om naar te kijken!

Datum GP 2023Formule 1 RaceCircuitLocatie
5 maart 2023Grand Prix van BahreinSakhirBahrein
19 maart 2023Grand Prix van Saudi-ArabiëJeddahSaudi-Arabie
2 april 2023Grand Prix van AustraliëMelbourneAustralië
TBDGrand Prix van ChinaShanghaiChina
30 april 2023Grand Prix van AzerbeidzjanBakuAzerbeidzjan
7 mei 2023United States Grand Prix van MiamiMiamiFlorida
21 mei 2023Italy Grand Prix van Emilia-RomagnaImolaItalie
28 mei 2023Grand Prix van MonacoMonte CarloMonaco
4 juni 2023Grand Prix van SpanjeBarcelona Spanje
18 juni 2023Grand Prix van CanadaMontrealCanada
2 juli 2023Grand Prix van OostenrijkSpielbergOostenrijk
9 juli 2023Grand Prix van Groot-BrittanniëSilverstoneEngeland
23 juli 2023Grand Prix van HongarijeHungaroringHongarije
30 juli 2023Grand Prix van BelgiëSpa-FrancorchampsBelgië
27 augustus 2023Grand Prix van NederlandZandvoortNederland
3 september 2023Grand Prix van ItaliëMonzaItalië
17 september 2023Grand Prix van SingaporeMarina BaySingapore
24 september 2023Grand Prix van JapanSuzukaJapan
8 oktober 2023Grand Prix van QatarLosailQatar
22 oktober 2023Grand Prix van AmerikaAustinTexas
29 oktober 2023Grand Prix van MexicoMexico-StadMexico
5 november 2023Grand Prix van BraziliëInterlagosBrazilië
18 november 2023Grand Prix van Las VegasLas VegasNevada
26 november 2023United Arab Emirates Grand Prix van Abu DhabiYas MarinaAbu Dhabi
Circuits Formule 1 2023
kijk f1 bij ziggo

F1 bij Ziggo Inclusief ziggo sport select

Ontdek het unieke aanbod van live sport, films en series
kijk viaplay f1

F1 bij VIAPLAY incl premier league voetbal

Kijk nu 3 maanden live sport voor €9,99 p.m.

Nieuwe Formule 1 Circuits

De formule 1 blijft zich ontwikkelen en de coureurs volgen elkaar snel op. Er wordt steeds meer ruimte gemaakt voor de jongere generatie die is aangekomen op de grid. Afgelopen jaren zijn er redelijk wat jonge coureurs bij gekomen. Max Verstappen is daar natuurlijk het perfect voorbeeld van. Hij maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut bij het team van Torro Rosso en verbaasde iedereen toen hij in 2016 zijn eerste race ooit won. Dit maakt hem de jongste Grand Prix winnaar ooit.

Max Verstappen is niet de eerste Nederlander die in de Formule 1 gereden heeft. De eerste Nederlander die in de formule 1 reed is Dries van der Lof. Daarna heeft ook Carel Godin de Beaufort geracet. Hij kwam tijdens een de training van de Grand Prix van Duitsland op 30-jarige leeftijd om.

De Nederlanders die we allemaal wel kennen uit de Formule 1 zijn Jan Lammers, die in 1979 zijn debuut maakt in de formule 1. Daarnaast mogen we natuurlijk Jos Verstappen, de vader van Max verstappen niet vergeten. Hij was, tot dat Max het stokje overnam, de meeste succesvolle Nederlandse coureur.

Ook gaan we in 2023 nog een Nederlander in de formule 1 in actie zien, namelijk de Fries Nyck de Vries. Hij is in 2019 kampioen geweest in de formule 2 klasse, maar stroomde niet meteen door naar de formule 1. Hij is daardoor eerst gaan rijden in de formule E, de elektrische versie van formule 1.

In 2022 moest de Vries invallen in de Williams omdat de coureur Albon ziek was. Hij reed een verbazingwekkende goede race en haalde zelfs punten binnen in de Williams. Dit liet zien dat hij zeker een stoeltje in de Formule 1 waard is en is dan ook getekend door het Alpha Tauri team voor het 2023 seizoen.

De toekomst van formule 1

Ook in de toekomst zal de formule 1 zich nog veel ontwikkelen. De auto’s zijn afgelopen jaren al een stuk veiliger geworden door nieuwe regelgeving en het toepassen van de halo op de auto. Hier was veel ophef over, maar ondertussen heeft de halo meer dan genoeg bewezen dat hij in staat is om levens te redden.

Door het inmiddels ingevoerde budgetplafond gaan de kampioenschappen komende jaren hopelijk nog een stuk spannender worden. Door het invoeren hiervan liggen de wagens qua prestaties een stuk dichter bij elkaar. Dit zal een effect hebben op de ontwikkeling van de wagens en daarom op het kampioenschap. Het is echt een gevecht om de wereldtitel.