In 2005 werd het Red Bull Formule 1 team opgericht. De eerste twee jaren werd er gereden met een Britse licentie, sinds 2007 rijdt het team onder de Oostenrijkse vlag. Vanaf dag 1 is Christian Horner de teambaas. De directeur van het energiedrankmerk Red Bull nam het team in 2005 over van het noodlijdende Jaguar. De eerste coureur die tekende bij het nieuwe team was de Brit David Coulthard. De eerste GP overwinning in de Formule 1 werd geboekt in 2005 met de GP van Australië. In 2007 reed de Nederlander Robert Doornbos een aantal races voor het team, eerder was hij actief als testcoureur.

Red Bull F1 Team

Succesjaren Red Bull

Vanaf 2010 boekte het team van Red Bull successen. Sebastian Vettel veroverde dat jaar het kampioenschap voor Red Bull, tweede rijder Mark Webber eindigde in het klassement als derde. Het team won ook de constructeurstitel. In 2011 werd dit kunststukje herhaald, het was een zeer succesvol jaar voor Red Bull. In 2012 had het team het lastiger, maar dat gold voor meer teams. De eerste wedstrijden stond er steeds een andere coureur op het hoogste podium. Pas later kwam Red Bull op stoom. Tijdens de laatste wedstrijd van dat seizoen wist Sebastian Vettel na een beroerde start als zesde te finishen, voldoende om de nummer 2, Fernando Alonso, achter zich te houden. De constructeurstitel was ook dat jaar voor Red Bull. Ook in 2013 deed Red Bull goede zaken. Sebastian Vettel werd opnieuw wereldkampioen, dit keer met overmacht. Hij wist 13 races te winnen. Red Bull won ook dat jaar de constructeurstitel.

Een paar moeizame jaren voor Red Bull

De jaren 2014 en 2015 verliepen voor Red Bull minder succesvol. De Renault motor waar het team mee reed leverde niet de gewenste prestaties. Daar kwam bij dat coureur Daniil Kvjat niet voldeed. Kvjat werd dan ook in de loop van 2016 teruggezet naar Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. Max Verstappen nam zijn plaats in. En niet zonder succes: de eerste race in de Red Bull in Spanje werd Verstappens eerste GP overwinning.

De Honda motor doet zijn intrede

Vanaf 2019 rijdt het team met een Honda motor en wordt deze naam toegevoegd aan de teamnaam. De successen worden talrijker, Verstappen boekt overwinningen in Duitsland en Oostenrijk en pakt in Hongarije pole position, de eerste keer voor Honda sinds 2006. Hannah Schmitz, senior engineer strategie bij Red Bull, vervulde een prominente rol bij de overwinning van Max Verstappen in Brazilië in 2018. Mede daardoor werd zij bekend bij het grote publiek, ze kreeg volop aandacht bij de prijsuitreiking. Sinds 2021 is Schmitz hoofd engineer strategie bij het Red Bull team. Honda kondigde aan te stoppen met Formule 1, waarna Red Bull besloot om de ontwikkeling van de motor in eigen hand te nemen.

De Red Bull coureurs in seizoen 2023

Sinds het seizoen van 2021 rijdt Red Bull met de volgende twee coureurs:

Max Verstappen

Max Verstappen is de absolute nummer 1 van het team van Red Bull. Ondanks de controverse werd zijn eerste wereldkampioenschap in 2021 groots gevierd. Verstappen heeft zoveel vertrouwen in zijn team dat hij tot 2028 heeft bij getekend. Verstappen gaf eerder aan dat hij wat hem betreft alleen voor Red Bull rijdt en er blijft tot hij stopt met racen.

Sergio – Checko – Pérez

Sergio Pérez is sinds 2011 actief als coureur in de Formule 1. Voordat Pérez de teamgenoot van Max Verstappen werd bij Red Bull reed hij bij Sauber, McLaren en Force India. Checko Pérez maakte indruk tijdens de laatste race van het seizoen 2021. Hij wist Lewis Hamilton dusdanig te hinderen en achter zich te houden dat zijn teamgenoot daar voordeel van had en mede daardoor in 2021 wereldkampioen werd. Sergio Pérez is in ieder geval tot eind 2024 verbonden aan Red Bull Racing.