De Grand Prix van Italië deelt een unieke status met de GP van Groot-Brittannië. Al sinds de start van het Formule 1 kampioenschap in 1950 wordt er zonder onderbreking een race georganiseerd in het land en op hetzelfde circuit, namelijk dat van Monza, met slechts 1 uitzondering: In 1980 werd de GP van Italië verreden op het circuit van Imola. Deze baan kreeg later zijn eigen Grand Prix onder de naam GP van San Marino en later GP Emilia-Romagna. Italië heeft sowieso een rijke geschiedenis als het gaat om autoraces, want al in 1921 werd er een wedstrijd gereden en een jaar later werd er voor het eerst geracet op het circuit van Monza.

Het Circuit van Monza

Het circuit van Monza staat bekend om zijn lange rechte stukken waarop vooral de snellere wagens goed tot hun recht komen. Vanwege de hoge topsnelheden zijn er wel aanpassingen gedaan om die wat naar beneden te krijgen. Toch geldt Monza nog steeds als het snelste circuit van de Formule 1 kalender. Nadat in 1971 de snelste Grand Prix ooit werd verreden op Monza, met een gemiddelde snelheid van 242 km per uur, werden er tussen 1972 en 1976 aanpassingen gedaan. Er werden 3 chicane bochten aangelegd waardoor er geen zogenaamde ‘slipstream gevechten’ meer in de bochten konden worden uitgevochten. Daardoor ging de gemiddelde snelheid ook wat omlaag en werd het circuit veiliger. De huidige baan op Monza is 5,793 km lang. De coureurs rijden 53 ronden en leggen in totaal 307,029 kilometer af.

Legendarische winnaars F1 Italie

Op het circuit van Monza hebben twee coureurs tot nu toe de meeste overwinningen behaald, namelijk 5. Michael Schumacher deed dat in de periode 1996 t/m 2006 en Lewis Hamilton tussen 2012 en 2018. Bijzonder was ook de winst van Pierre Gasly voor het team van Alpha-Tauri in 2020. Bij het uitvallen van Kevin Magnussen werd de virtual safetycar ingezet. De pitstraat was dicht omdat daar de wagen van Magnussen stond, maar Lewis Hamilton wisselde toch banden. Dat kostte hem een stop-and-go penalty van 10 seconden. Later werd de race stilgelegd na een zware crash van Charles Leclerc.  Hierdoor kwam Gasly op kop bij het hervatten van de race. Het werd spannend, maar hij gaf de winst niet meer uit handen en finishte voor Carlos Sainz Jr. en Lance Stroll, voor wie dit ook een bijzondere prestatie was.

Max Verstappen op Monza

Monza en Max Verstappen zijn niet echt vrienden. Tot 2022 kon hij er geen potten breken. In de jaren 2016 tot en met 2019 behaalde hij met moeite een plaats bij de eerste tien met respectievelijk een 7e, 10e, 5e en 8e plaats. De races in 2020 en 2021 reed hij niet uit. In 2020 strandde hij door motorproblemen, een jaar later kwam hij in botsing met zijn grote titelrivaal Lewis Hamilton. Pas in 2022 kwam de victorie voor Verstappen en wist hij de GP van Italië voor de eerste keer op zijn naam te schrijven.