Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in Zandvoort al een lange rechte weg aangelegd. De Duitse bezetters gebruikten deze weg om verdedigingswerken in de duinen te kunnen bereiken. Na de oorlog werd een aantal wegen in Zandvoort samengevoegd om er een racecircuit van te maken. In 1948 vond de eerste wedstrijd plaats, vanaf 1950 werden er wedstrijden gereden die voldeden aan de voorwaarden voor de Grand Prix Formule 1. Tussen 1958 en 1985 werd er jaarlijks een Grand Prix Formule 1 verreden op Circuit Zandvoort, met uitzondering van 1972. De laatste winnaar in 1985 was Niki Lauda. Daarna verdween ‘Zandvoort’ van de kalender. Na een uitgebreide lobby die jaren duurde zou de Grand Prix Formule 1 in 2020 terugkeren naar Nederland, maar corona gooide roet in het eten. Zodoende was de eerste race na een pauze van 36 jaar in september 2021.

f1 schema zandvoort

Het circuit van Zandvoort

Het circuit ligt in de duinen van Zandvoort, vlak bij de Noordzee. Toen er in 2019 sprake van was dat de Grand Prix F1, en daarmee ook races in de lagere klassen, terug zouden keren naar Zandvoort leidde dat bij tegenstanders tot felle protesten en rechtszaken. Zij vreesden verstoring van de natuur en wezen op de hoge uitstoot van stikstof. De rechter wees de protesten echter af zodat de races vooralsnog konden doorgaan vanaf 2021. De plattegrond van het Circuit Zandvoort zag er in de periode 1948 tot 1988 vrijwel hetzelfde uit. Toen werden er grote aanpassingen gemaakt waardoor het circuit een geheel ander uiterlijk kreeg. In 1999 volgde nogmaals een forse aanpassing, gevolgd door kleinere wijzigingen om het circuit uiteindelijk klaar te stomen voor de terugkeer van de GP Formule 1 in 2021. Het huidige circuit is 4,259 km lang. De coureurs rijden 72 ronden wat de racelengte brengt op 306,587 km. Het record voor de snelste ronde staat op 1.11097. Het circuit telt 14 bochten die deels zijn vernoemd naar voormalige Nederlandse coureurs zoals de Arie Luyendijkbocht en de Hugenholtzbocht. Een aantal bochten heeft anno 2022 (nog) geen naam, dus er is ruimte om mogelijke toekomstige legendes met een naar hen vernoemde bocht te vereren.

Winnaars F1 Zandvoort

De enige coureur die vier keer als eerste finishte op Circuit Zandvoort was Jim Clark in de jaren 60 van de 20e eeuw. Drie keer winst was er voor Niki Lauda en Jackie Stewart. Het meest succesvolle team is Ferrari met 8 overwinningen in de periode 1952 – 1983. Circuit Zandvoort had Niki Lauda graag als eregast ontvangen tijdens de eerste race na het hervatten van Formule 1 races in 2021. Helaas overleed Lauda echter in mei 2019 op 70-jarige leeftijd.

Max Verstappen op zijn thuiscircuit

In 2021 mocht Max Verstappen voor het eerst starten op zijn ‘thuiscircuit’ in Zandvoort. Hij veroverde pole position tijdens de kwalificatie en toen waren de verwachtingen van het publiek natuurlijk hoog gespannen. Er mochten minder mensen aanwezig zijn dan de volledige capaciteit vanwege maatregelen in verband met de corona pandemie. Maar toch wist het publiek er en feest van te maken. Organisatoren namen het jaar daarna suggesties van de organisatie over. Max won de race, tot zijn grote opluchting, zo verklaarde hij na afloop. In 2022 verliep het optreden van Max Verstappen identiek aan dat van het jaar ervoor. Hij veroverde pole position tijdens de kwalificatie, won de race en reed ook de snelste raceronde. Hiermee verstevigde Verstappen zijn leidende positie in het klassement om het wereldkampioenschap.