Al in 1954 en 1955 was Mercedes actief in de Formule 1. Na dat jaar stopte het Duitse team na een zwaar ongeluk tijdens de 24 Uur van Le Mans, waarbij een coureur en 80 toeschouwers omkwamen nadat een raceauto in het publiek terecht kwam en er een enorme brand uitbrak. In de jaren 90 leverde Mercedes al motoren aan onder andere McLaren. Pas in 2010 besloot de Duitse autobouwer weer met een team deel te gaan nemen aan de Formule 1. Mercedes rijdt met een Duitse licentie maar heeft zijn basis in het Verenigd Koninkrijk. De teambaas anno 2022 is Toto Wolff, de opvolger van Ross Brawn die deze functie vele jaren vervulde. Dit kwam omdat Mercedes in 2009 een meerderheidsbelang kreeg in het Brawn GP team van de teambaas.

F1 Team Mercedes

Hoofdsponsor Petronas

Petronas werd in 2009 hoofdsponsor van het GP team van Mercedes. Petronas sponsorde eerder het Sauber F1 team en besloot in 2008 te stoppen met de sponsoring van de sport. Het nieuws dat Petronas zich had verbonden aan het team van Mercedes kwam dus als een verrassing.

De eerste rijders bij Mercedes

In de loop van 2009 werd bekend dat de Duitser Nico Rosberg voor het nieuwe team van Mercedes zou gaan rijden. Zijn teamgenoot werd niemand minder dan Michael Schumacher, die na een aantal jaren afwezigheid terugkeerde in de Formule 1. Het eerste jaar werd geen groot succes. Rosberg wist bij 3 races op het podium te eindigen en werd 7e in de eindstand. Schumacher won geen enkele race, pakte geen pole positions, reed geen snelste ronde en kwam zelfs bij geen enkele race op het podium. Dat was zijn slechtste resultaat sinds zijn debuut in 1991.

De komst van Lewis Hamilton

Nadat Michael Schumacher besluit om definitief met racen te stoppen wordt Lewis Hamilton gepresenteerd als nieuwe coureur. Nu komen er eindelijk successen voor Mercedes. Het jaar 2013 verloopt al een stuk beter. Nico Rosberg weet twee races te winnen, Hamilton zegeviert in Hongarije. In 2014 en in 2015 behaalt Lewis Hamilton zijn eerste titel als coureur en wint het team ook de constructeurstitel. In 2016 volgt een nek-aan-nek race tussen de teamgenoten Rosberg en Hamilton waarna Rosberg uiteindelijk kampioen wordt. Hij besluit vijf dagen later om een punt te zetten achter zijn loopbaan als Formule 1 coureur. Ook in dat jaar wordt Mercedes kampioen bij de constructeurs.

7 titels op rij voor Hamilton

Mercedes zet zijn succes voort in de jaren die volgen. Het is wellicht wat saai voor de sport, maar Mercedes wint ieder jaar de titel bij de constructeurs. Lewis Hamilton zet zijn zegereeks voort en weet tot en met 2020 zes keer wereldkampioen te worden, een unieke prestatie waarmee hij legende Michael Schumacher evenaart. Na het vertrek van Rosberg is de Finse coureur Valtteri Bottas vanaf 2017 de tweede rijder bij Mercedes.  Valtteri Bottas vertrekt bij Mercedes aan het eind van het seizoen 2021 en wordt opgevolgd door George Russell, afkomstig uit het Junior Driver Programme van Mercedes.

De Mercedes coureurs in seizoen 2023

In seizoen 2023 zullen deze twee coureurs voor Mercedes aan de start van de Formule 1 verschijnen.

Lewis Hamilton

Nadat Lewis Hamilton op een haar na het kampioenschap in 2021 verloor aan Max Verstappen liet hij lange tijd in het ongewisse of hij zou doorgaan als coureur in de F1. Uiteindelijk werd toch bekend dat de Brit ook in het seizoen 2022 voor Mercedes zou rijden, al bleef het Duitse team nog lang zuur over het verloren kampioenschap. Hamilton blijft in ieder geval tot en met het seizoen van 2023 rijden voor Mercedes.

George Russell

George Russell manifesteert zich als een geduchte concurrent voor Hamilton als het gaat om eerste rijder. Tijdens het seizoen 2022 dat voor Mercedes allesbehalve succesvol verloopt, weet hij meermaals voor zijn teamgenoot te finishen. Russell zal ook de komende jaren rijden voor Mercedes.