Scuderia Ferrari is de officiële naam van het Formule 1 raceteam van het gelijknamige automerk. Ferrari heeft het oudste team binnen de sport, al sinds de start van de competitie in de jaren 50 heeft het Italiaanse automerk een team bij de Formule 1. Legendarische namen uit het verleden zijn Alberto Ascari, Mike Hawthorn en John Surtees. In het recentere verleden reden onder andere Niki Lauda, Michael Schumacher en Kimi Räikkonen voor het team van ‘het steigerende paard’. Deze bijnaam dankt Ferrari aan het logo van het automerk. Het team is echter nog veel ouder en werd in 1929 opgericht door Enzo Ferrari. Aanvankelijk werd er samengewerkt met Alfa Romeo. Na de Tweede Wereldoorlog start Enzo Ferrari met de ontwikkeling van eigen auto’s en een eigen team.

F1 Team Ferrari

Magere en succesvolle jaren Ferrari

Scuderia Ferrari kende in het verleden successen maar ook jaren waarin het minder goed ging. In de jaren 50 werd een wereldtitel behaald door Juan Manuel Fangio. Na een aantal mindere jaren wordt Ferrari in 1961 kampioen bij de constructeurs. Vervolgens duurt het tot 1974 voordat er voor het team uit Italië weer wat te vieren valt. Niki Lauda zorgt voor overwinningen en twee wereldtitels in 1975 en 1977. Tijdens het seizoen 1976 was Lauda ongetwijfeld ook kampioen geworden als hij niet ernstig gewond was geraakt tijdens een crash. Lauda liep zware brandwonden op maar dat weerhield hem er niet van om 6 weken later weer van start te gaan. De jaren tachtig en de eerste helft van de jaren 90 wil Scuderia Ferrari het liefst vergeten want successen bleven uit.

Ferrari’s recente successen

In 1996 trok Ferrari de jonge Duitser Michael Schumacher aan als coureur. Al in 1997 werd hij bijna kampioen maar moest zijn meerdere erkennen in Jacques Villeneuve voor Williams. In 1999 kon Schumacher vanwege een ongeluk het seizoen niet afmaken, maar Ferrari werd wel sinds lange tijd weer kampioen bij de constructeurs. In 2000 kwam het alsnog goed en werd Schumacher kampioen voor Ferrari. De jaren daarna vierde Ferrari opnieuw victorie. In 2002 won Ferrari 15 van de 17 races. Elf van deze overwinningen gingen naar Michael Schumacher, die opnieuw kampioen werd. De zegetocht werd voortgezet in 2003 en 2004 maar het jaar daarop ging het weer mis. Ferrari belandde in een crisis. Het jaar daarop ging het beter en werden er weer wedstrijden gewonnen. Michael Schumacher eindigde als tweede in de competitie, achter Fernando Alonso voor het team van Renault. Ferrari werd ook tweede in de constructeurscompetitie. Hierna besloot Schumacher te stoppen met racen. Opvolger Kimi Räikkonen bleek een goede keus qua opvolger, hij werd kampioen en Ferrari pakte opnieuw de constructeurstitel. 2008 leverde geen kampioen op, maar wel werd Ferrari weer eerste bij de constructeurs.

Ferrari blijft jagen op titels

Sinds 2015 heeft Scuderia Ferrari wisselend succes in de Formule 1. Sebastian Vettel boekt succes net als Felipe Massa, maar het team ondervindt vooral veel concurrentie van Mercedes en de dan in opkomst zijnde Lewis Hamilton. Räikkonen vertrekt bij Ferrari en wordt vervangen door Charles Leclerc. Ook treedt er een nieuwe teambaas aan: Mattia Binotti. Vanwege zijn lange geschiedenis heeft Ferrari een aantal records in handen. Zo heeft het team 16 keer de constructeurstitel behaald. Vijftien keer won een Ferrari coureur het kampioenschap, ook dat is een record. Ferrari heeft de meeste GP overwinningen: 237. Ook een triest record staat op naam van Ferrari, namelijk de meeste doden in de F1. Vier coureurs verongelukten tijdens een race, 1 tijdens de kwalificatie en 2 tijdens een testrit.

De Ferrari F1 coureurs in 2023

Voor het seizoen 2023 rijdt Scuderia Ferrari met deze twee coureurs in de Formule 1:

Charles Leclerc

Charles Leclerc tekende in 2019 bij Ferrari en werd daarmee de jongste coureur bij het team sinds Ricardo Rodriguez de la Vega in 1961 bij Ferrari tekende. Zijn contract loopt nog tot eind 2024. Sinds 2016 maakte Leclerc deel uit van de Riders Academy van Ferrari. In 2019 wisselde hij van stoeltje met Kimi Räikkonen. Die ging naar Sauber, waar Leclerc juist vandaan kwam. Zijn prestaties bij Ferrari zijn wisselend. Zowel zijn rijstijl als strategisch slecht uitpakkende beslissingen van het team maken dat hij zijn naaste concurrent Max Verstappen van Red Bull niet echt competitie kan bieden bij de strijd om het kampioenschap.

Carlos Sainz Jr.

Na het vertrek van Sebastian Vettel bij Ferrari wordt zijn plaats ingenomen door Carlos Sainz Jr. Sainz maakte deel uit van het Junior Team van Red Bull en reed voor hun opleidingsteam Toro Rosso al Formule 1 races. In 2021 tekent hij bij Ferrari. Zijn contract loopt tot eind 2024. Sainz boekte zijn eerste overwinning in een Grand Prix Formule 1 race op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië tijdens het seizoen 2022.