Het Formule 1 circuit bij Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen bestaat al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Al in 1925 werd er een wedstrijd gereden. De winnaar, ene Antonio Ascari, bestuurde een Alfa Romeo. Met enkele onderbrekingen, onder andere vanwege de Tweede Wereldoorlog, werd er geracet op dit circuit. Sinds 1950 maakt Spa-Francorchamps deel uit van het kampioenschap om de Formule 1. Tot 1971 stond het circuit met een enkele onderbreking op de kalender. Vanaf dat jaar werd een aantal GP races in België verreden op de circuits van Nijvel en Zolder. Aanleiding daarvoor waren meerdere dodelijke ongevallen in de jaren 60 omdat het circuit zeer onveilig was. In 1983 was Spa sinds lange tijd weer gastheer van de GP nadat het circuit van 14 km was ingekort naar 7 km en grondig gemoderniseerd. Vanaf 1985 werd het circuit weer een vaste waarde op de kalender, met alleen een onderbreking in de jaren 2003 en 2006.

f1 schema spa

Gilles Villeneuve

Het voormalige GP circuit Zolder in België werd onbedoeld internationaal bekend in 1982. De Canadees Gilles Villeneuve, de vader van de latere coureur Jacques Villeneuve was bezig aan een snelle ronde tijdens de kwalificatie om pole position te bemachtigen. Daarbij kwam hij in botsing met Jochen Mass die bezig was aan een uitloopronde. Villeneuve werd bij de crash uit zijn wagen geslingerd en overleed later die dag in een ziekenhuis in Leuven aan zijn verwondingen. Na dit tragische ongeval werd er nog slechts 1 keer op Zolder gereden, nadat de Belgische GP definitief verhuisde naar Spa.

F1 Spa-Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps is het langste op de Formule 1 kalender. De coureurs rijden daarom slechts 44 rondes van elk 7,004 km. De totale race bedraagt 308,176 kilometer. De snelste raceronde staat op 1.44.286 sinds 2018. De coureurs komen graag op het circuit van Spa-Francorchamps vanwege de uitdagende bochten, afgewisseld met supersnelle rechte stukken waarop de rijders elkaar gemakkelijk kunnen passeren. Bekende bochten zijn de Eau Rouge, met een scherpe bocht naar rechts, direct gevolgd door een snelle bocht naar rechts, is volgens veel rijders de ‘bocht der bochten’. Maar ook de bocht Les Combes en de Stavelot en de Blanchemont zijn bochten waar je alleen goed doorheen komt als je volledig gefocust bent. In 2022 is de Eau Rouge iets aangepast om het de coureurs wat makkelijker te maken. Desondanks blijft dit circuit een uitdaging, ook voor ervaren rijders.

De winnaars van Spa-Francorchamps

Vanwege zijn lange geschiedenis heeft het circuit legendarische namen op de lijst van winnaars staan. In de periode 1962 – 1965 won de Britse coureur Jim Clark vier keer op rij de GP van België op Spa. Clark verongelukte dodelijk in 1968 op het circuit van Hockenheim in Duitsland tijdens een Formule 2 race. Tussen 1985 en 1991 schreef de Braziliaanse coureur Ayrton Senna de GP op zijn naam. Recordhouder is nog steeds de Duitse coureur Michael Schumacher. Hij boekte in de periode 1992 – 2002 zes overwinningen waarvan drie op rij in de jaren 1995 tot en met 1997.

De race van 2021

De race op het circuit van Spa-Francorchamps van 2021 draaide uit op een grote teleurstelling. Al tijdens de trainingen en kwalificatie regende het pijpenstelen op de baan. Ook voor de race werd regen voorspeld. Tijdens de formation lap klaagden de rijders al dat er zelfs op intermediates niet te rijden was op het circuit. De coureurs zochten de pitboxen weer op en het werd wachten op droog weer. Dat kwam echter niet. Na een herstart achter de safetycar werd duidelijk dat racen er echt niet in zat. Na twee ronden werd de GP van België afgevlagd. De punten werden gehalveerd en verdeeld onder de 10 rijders die bij de kwalificatie de beste tijden hadden neergezet.

Max Verstappen en de GP van België

Max Verstappen was de eerste jaren niet succesvol op Spa-Francorchamps. In 2016 eindigde hij als 11e, in 2017 haalde hij de finish niet. In 2018 en 2020 finishte Verstappen als 3e met een uitvalbeurt in 2019. De race in 2022 was echter wel een prooi voor de Nederlander. Hij won met een straatlengte voorsprong op de nummers 2 en 3, teamgenoot Checko Perez en Carlos Sainz Jr.