De Grand Prix van Groot-Brittannië is samen met die van Italië de enige die sinds 1950 zonder onderbreking jaarlijks werd georganiseerd. Wel is er op verschillende circuits gereden, hoewel dat van Silverstone de meeste races heeft georganiseerd. Tot 1986 werd de race in het Verenigd Koninkrijk afwisselend op Silverstone en op twee andere circuits georganiseerd. Eerst was dat Airtree, later werd het Brands Hatch. Silverstone diende tijdens WOII als trainingslocatie voor vliegtuigen. Er is sprake van geweest dat er GP Formule 1 wedstrijden zouden worden georganiseerd op Donington Park. Hier zouden vanaf 2010 races plaatsvinden, maar dit werd afgeblazen omdat er problemen waren met de financiën en omdat het circuit niet aan de eisen voldeed. Sindsdien werd de GP van Groot-Brittannië alleen nog op Silverstone verreden. Op Silverstone vinden ook motorraces plaats, de Nederlander Jack Middelburg (Jumpin’ Jack) veroverde er in 1981 de titel door wereldkampioen Kenny Roberts te verslaan.

f1 schema silverstone

Het circuit Silverstone

Het circuit op Silverstone heeft sinds de laatste aanpassing in 2010 een lengte van 5,891 km. De coureurs rijden tijdens de wedstrijd 52 ronden en leggen dus 306,332 kilometer af. De snelste raceronde werd afgelegd in 1.27.097. Het circuit telt 18 bochten met bekende namen zoals Copse, Chapel en Magotts en Becketts. Lewis Hamilton is ruim recordhouder als het gaat om het aantal overwinningen, namelijk 8. Op gepaste afstand, met 5 overwinningen volgen Jim Clark (jaren 60) en Alain Prost (jaren 80).

70-jarig jubileum GP Groot-Britannie

In 2020 vierde Silverstone het 70-jarig jubileum. Vanwege de uitbraak van corona werd er een beperkt aantal races gereden in de Formule 1, vrijwel altijd zonder publiek. Op Silverstone waren dat jaar 2 races omdat er buiten Europa vanwege lockdowns überhaupt niet kon worden gereden. De tweede race werd omgedoopt in de Grand Prix van het 70-jarig jubileum. Max Verstappen startte deze jubileumrace als 4e maar wist de race toch op zijn naam te schrijven. Het was zijn 9e GP overwinning.

Max Verstappen op Silverstone

Silverstone is geen circuit waar Max Verstappen grote successen heeft kunnen vieren. In 2016, bij zijn debuut in de Formule 1, werd hij 2e. Die prestatie herhaalde hij in 2020, waarna hij de jubileumrace een week later wist te winnen. In 2021 verliep de wedstrijd op Silverstone dramatisch voor Verstappen. Voor het eerst werden de startposities voor de wedstrijd vergeven aan de hand van de uitslag van een sprintrace over circa 100 km. Deze kwam in de plaats van de gebruikelijke kwalificatieprocedure. Verstappen veroverde pole position. Bij de start van de race kwam hij al in de eerste ronde in botsing met zijn grootste rivaal van dat seizoen, Lewis Hamilton. Dit resulteerde in een zware crash voor Verstappen die daardoor uiteraard uitviel en zelfs naar het ziekenhuis moest voor onderzoek. Lewis Hamilton won de race, het werd hem door de Nederlandse fans zwaar aangerekend dat hij zijn overwinning groots vierde zonder woorden vuil te maken aan het ongeluk van Max Verstappen. In 2022 verliep de race in Engeland voor Verstappen ook niet soepel. Hij startte als 2e maar nadat hij schade aan de auto opliep door rommel op de baan viel hij ver terug. Ondanks beschadigd bodywork aan de Red Bull finishte Verstappen als 7e.