In 2021 werd er voor het eerst een Grand Prix verreden in de schatrijke oliestaat Qatar aan de Perzische Golf. De race werd op de kalender gezet ter vervanging van de GP van Australië. Daar kon niet gereden worden omdat er nog strenge coronaregels golden. Qatar wilde al langer een GP Formule 1 net als buurland Bahrein. Geld speelde uiteraard geen rol. Het circuit werd in een jaar tijd uit de grond gestampt door zo’n 1.000 arbeiders. In 2023 staat de GP van Qatar weer op de kalender. Het circuit ligt bij de plaats Lusail, ten noorden van de hoofdstad Doha. Het circuit wordt al sinds 2004 gebruikt voor races in de drie hoogste motorklassen, de MotoGP, Moto2 en Moto3. Deze wedstrijden worden sinds 2008 in de avond verreden. Daarnaast vinden er wedstrijden plaats in superbike en motorcross.

F1 Schema GP van Qatar.

Lusail International Circuit

Het Lusail International Circuit werd geopend in 2004 en telt 16 bochten. De lengte is 5,380 km. Daarmee is het één van de langste circuits op de GP kalender. De coureurs rijden 57 ronden waarmee de race een totale lengte heeft van 306,660 kilometer. De snelste raceronde werd in 2021 gezet op 1.23.196. Het circuit telt venijnige bochten die veel eisen van de coureurs. Er is 1 recht stuk waar ook de start en finish ligt.

F1 Schema Qatar 2023

De F1 van Qatar wordt dit jaar verreden in het weekend van 6 tot 8 oktober 2023. De eerste vrije training staat gepland voor vrijdag 6 oktober 2023 om 12;30 uur. De kwalificatie voor de sprintrace is op vrijdagmiddag om 16:00 uur. De tweede vrije training zal in de ochtend van 7 oktober 2023 om 11:30 uur zijn. In het schema voor de F1 van Qatar staat op zaterdag 7 oktober om 16:30 de sprintrace op het programma. De uitslag van de sprintrace bepaald de startvolgorde voor de Grand Prix van Qatar. De GP van Qatar wordt verreden op zondag 8 oktober 2023 en start om 16:00 uur. Let op: deze tijden zijn onder voorbehoud.

kpn viaplay

F1 bij KPN Combivoordeel

Stream op je favoriete apparaten. Geniet van Formule 1, live sport en veel meer
kijk f1 bij ziggo

F1 bij Ziggo Inclusief ziggo sport select

Ontdek het unieke aanbod van live sport, films en series
kijk viaplay f1

F1 bij VIAPLAY incl premier league voetbal

Kijk nu 3 maanden live sport voor €9,99 p.m.

Historie GP van Qatar

Het circuit van Qatar heeft nog niet veel geschiedenis omdat er tot 2022 slechts 1 race plaatsvond. Lewis Hamilton startte vanaf pole position. Max Verstappen reed de tweede tijd maar kreeg een gridstraf van 5 plaatsen wegens het negeren van twee gele vlaggen tijdens de derde kwalificatie. Valtteri Bottas, in 2021 teamgenoot van Hamilton bij Mercedes, kreeg een gridstraf van 3 plaatsen voor het negeren van 1 gele vlag. Zodoende startte Pierre Gasly van AlphaTauri naast Hamilton vanaf de eerste startrij. Hij wist dit succes echter niet om te zetten in een goede klassering. Gasly eindigde als 11e en dus net buiten de punten. Max Verstappen maakte zijn gridstraf goed door achter Hamilton als tweede te finishen. Bovendien pakte hij een extra WK-punt door de snelste ronde te rijden. Na deze race stond Max Verstappen aan de leiding van het klassement voor de coureurs.