Al in 193 werd een autorace georganiseerd in Hongarije. Niet op de baan die nu wordt gebruikt maar op Népliget Park. Deze baan werd slechts eenmalig gebruikt en daarna duurde het tot 1986 voordat de renners weer naar Hongarije afreisden. Maar dat was dan wel gelijk een officiële Grand Prix, die werd gereden op de Hungaroring. De eerste winnaar was Nelson Piquet, die toen reed voor het team van Williams. Tot op de dag van vandaag staat deze race onafgebroken op de Formule 1 kalender. Recordhouder met de meeste overwinningen is Lewis Hamilton. De Brit kwam 8 keer als eerste over de finish, voor het eerst in 2007.

f1 tijden hongarije

De Hungaroring

De Hungaroring ligt nabij de hoofdstad Boedapest. Het circuit in zijn huidige lay-out telt 14 bochten plus een twee lange rechte stukken waar de rijders topsnelheden halen van ruim boven de 300 km per uur. Daarnaast zijn er ook 14 bochten die veel vragen van de stuurmanskunst en concentratie. De snelste raceronde staat op 1:16:627. Het circuit is 4,381 km lang. De coureurs rijden 70 ronden tot een totale raceafstand van 306,67 km. De race in 2021 verliep behoorlijk hectisch. Al in de eerste ronde zwaaide de rode vlag na een crash. De race werd stilgelegd om de baan weer vrij te maken. Lewis Hamilton, nadrukkelijk kandidaat voor zijn 8e wereldtitel, was viel na de herstart na de rode vlag ver terug omdat hij in tegenstelling tot andere kanshebbers geen bandenwissel van intermediates naar mediums had gedaan. Maar andere toppers waren achterop geraakt of uitgevallen na meerdere crashes in de eerste raceronde. Hierdoor kon Esteban Ocon zijn eerste Grand Prix zegen ooit behalen. Sebastian Vettel werd tweede, maar die plek werd hem afgepakt toen na de race bleek dat hij onvoldoende brandstof in zijn tank over had voor het benodigde monster.

F1 Schema Hongarije 2023

We beginnen met de eerste vrije training op 21 juli 2023. Deze sessie vindt plaats van 13:30 tot 14:30 uur. Dit is het moment waarop coureurs en teams de baan verkennen en beginnen met het afstellen van hun auto’s. Na de eerste vrije training zullen de coureurs en teams zich verder voorbereiden op de race tijdens de tweede vrije training. Deze sessie vindt plaats op dezelfde dag, 21 juli 2023, van 17:00 tot 18:00 uur. Dit is een belangrijk moment, want de teams zullen hun auto’s verder afstellen op basis van de ervaringen uit de eerste sessie. De volgende dag, op 22 juli 2023, is het tijd voor de derde en laatste vrije training. Deze sessie vindt plaats van 12:30 tot 13:30 uur. Dit is de laatste kans voor coureurs en teams om te oefenen en hun auto’s af te stellen voordat de kwalificatie begint. Na alle vrije trainingen is het tijd voor de kwalificatie op 22 juli 2023. De sessie begint om 16:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Dit is het moment waarop de coureurs strijden om de beste startposities voor de race. Het hoogtepunt van het weekend is natuurlijk de race zelf! De GP van Hongarije belooft een spektakel te worden en wordt verreden op zondag 23 juli 2023 om 15:00 uur.

Live kijken via KPN, ZIGGO, T-MOBILE of VIAPLAY.

Bekende winnaars F1 Hongarije

Omdat er al sinds 1986 geracet wordt op de Hungaroring kent deze baan legendarische winnaars. Niet alleen won Lewis Hamilton er 8 keer, ook legendes als Ayrton Senna, Kimi Räikkonen, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve kwamen meerdere keren als winnaar over de streep. Ook de komende jaren staat de Hungaroring op de F1 kalender.  

Max Verstappen op de Hungaroring

Max Verstappen wist pas in 2022 voor het eerst te winnen op de Hungaroring. Tijdens zijn eerste jaren bij Red Bull finishte hij buiten het podium als 4e of 5e. Het eerste podium was er in 2019 toen Verstappen als tweede finishte. Deze prestatie herhaalde Max in 2020. In 2021 verliep de race een stuk minder voorspoedig. Verstappen was betrokken bij één van de crashes in de eerste ronde van de race. Hij was ver teruggevallen en kon na de herstart niet meer meedoen voor het podium. De 9e plaats was het hoogst haalbare.