mclaren f1 logo

Het Formule 1 raceteam van McLaren werd opgericht in 1963. Drie jaar later nam McLaren voor het eerst deel aan een wedstrijd in de Formule 1. Het team dankt zijn naam aan oprichter Bruce McLaren en rijdt onder een Britse licentie. Sinds de oprichting werd 8 keer het constructeurskampioenschap behaald. Twaalf keer leverde McLaren de wereldkampioen bij de coureurs. Bekende rijders uit het verleden zijn onder andere Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton. De leiding van het team is anno 2022 in handen van Zak Brown en Andreas Seidl.

De oprichting van het McLaren F1 team

Het McLaren race team werd opgericht in 1963 door Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. De eerste F1 race eindigde slecht met een uitvalbeurt. McLaren deed ook mee aan de Can-Am Series, een competitie in de VS en Canada. Daar was McLaren wel succesvol, 5 van de 6 races werden door het team gewonnen. In 1968 won het F1 team voor het eerst tijdens de race op het Belgische Spa-Francorchamps. Het jaar daarop waren er 3 podiumplaatsen. Op 2 juni verongelukte Bruce McLaren tijdens een testrace voor de Can-Am races op het Goodwood Circuit in Engeland. Het team bleef bestaan en concentreerde zich vanaf 1972 vooral op de Formule 1. 1974 was een succesvol jaar, McLaren won zowel het constructeurskampioenschap als het kampioenschap bij de coureurs met Emerson Fittipaldi.

De jaren 80

team mclaren f1
F1 Team McLaren

McLaren was gestopt met de competitie in de Indycar en concentreert zich vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw volledig op de Formule 1. Teambaas Ron Dennis staat aan de leiding van een succesvol team. McLaren was één van de eerste teams die koolstofvezel toepaste in de racewagens. Aanvankelijk leidde dat tot scepsis bij andere teams. Maar toen bij een crash van John Watson bleek dat dit materiaal de klap goed opving, gingen meer teams het gebruiken.

Motor leveranciers McLaren

Tijdens zijn bestaansgeschiedenis heeft McLaren verschillende motor leveranciers gehad. Er werd gereden met onder andere Honda, Peugeot en Porsche motoren. Sinds 2021 maakt McLaren gebruik van motoren van Mercedes. Ook in de periode 1995 tot 2014 was Mercedes de motorleverancier. De samenwerking met Mercedes was zeer succesvol, want in 1998 en 1999 werd coureur Mika Hakkinen wereldkampioen voor het team.

Minder succes vanaf 2000

Na de eeuwwisseling was McLaren minder succesvol. De dominantie lag bij Ferrari. Mika Hakkinen en Kimi Räikkonen boekten wel successen maar McLaren kampte ook vaak met technische problemen. Zowel in 2003 als 2005 werd Räikkonen 2e in het coureurskampioenschap. In 2007 werd Lewis Hamilton gecontracteerd door McLaren. Al het jaar daarop haalde de Brit het kampioenschap binnen voor McLaren, al pakte Ferrari de constructeurstitel. Dit was wel meteen zijn enige succes bij het team. McLaren begon weer te kwakkelen, veel rijders kwamen en gingen en successen waren er nauwelijks. Ron Dennis werd in 2016 na 35 jaar de laan uit gestuurd als teambaas. Zijn opvolger was Zak Brown. Succes behaalde McLaren echter nauwelijks meer en titels waren al helemaal niet aan de orde.

Spionage bij Ferrari

Een flinke smet op het imago van het McLaren Formule 1 team was de spionagezaak bij Ferrari in 2007. Mike Coughlan, ontwerper bij McLaren, liet zijn echtgenote vertrouwelijke informatie kopiëren. Een medewerker van het kopieercentrum waar dit gebeurde viel dit op en lichtte Ferrari in. Er werd een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat Coughlan alleen handelde en dus niet in opdracht van McLaren. De ontwerper werd op non-actief gesteld en later ontslagen. McLaren kreeg een boete van 100 miljoen dollar en verloor alle constructeurspunten voor het seizoen 2007. Ook het prijzengeld moest worden terugbetaald. De coureurs van dat jaar, Lewis Hamilton en Fernando Alonso, mochten hun punten en prijzengeld wel houden. McLaren ging niet in beroep tegen de uitspraak.

De coureurs van McLaren

In 2023 neemt McLaren met deze coureurs deel aan de Formule 1:

Lando Norris

De Brit Lando Norris trad in 2017 toe tot het opleidingsprogramma van McLaren. In 2019 reed hij zijn eerste race voor dit team. In 2021 werd zijn contract verlengd tot in ieder geval 2024. In 2021 wist Norris vier keer het podium te halen. Een overwinning in de Formule 1 heeft hij echter nog niet achter zijn naam staan.

Oscar Piastri

In september 2021 werd bevestigd dat het contract met coureur Daniel Ricciardo wordt opengebroken. De Australiër zou aanvankelijk tot 2023 bij McLaren rijden maar zijn resultaten vielen tegen. Daarom werd tijdens de Grand Prix van Nederland in september 2022 bevestigd dat Ricciardo voor het seizoen 2023 wordt vervangen door de Australiër Oscar Piastri. Piastri werd in 2019 kampioen in de Formule 3 en het jaar daarop in de Formule 2. In 2022 was Piastri actief als reservecoureur voor Alpine F1.