Je bekijkt nu Formule 1 kalender 2023

Formule 1 kalender 2023

De formule 1 kalender van 2023 is bekend en er gaan wat veranderingen plaats vinden. Ook gaan we wat nieuwe namen voorbij zien komen op de grid. Genoeg om naar uit te kijken dus! Komend jaar is er een recordaantal aan races, namelijk maar liefst 24 races. We nemen de races en nieuwe coureurs met je door.

De F1 testdagen 2023

In 2022 kregen de race teams in totaal 6 testdagen beschikbaar, waar ze de ontworpen auto konden testen. Dit was geen overbodige luxe gezien het pakket aan nieuwe technische regels die in 2022 in gingen. Deze dagen hadden de teams daardoor hard nodig. In 2023 zullen de teams in totaal maar 3 testdagen krijgen. De testdagen zijn 5 dagen voor het eerste raceweekend en zullen plaatsvinden op het Bahrain International Circuit. De eerste race zal ook op het circuit van Bahrein zijn.

Tijdens deze testdagen mogen alle teams hun ontworpen wagens testen op het circuit. Zo kan het team zoveel mogelijk informatie verzamelen over hoe hun wagen presteert op het circuit. Coureurs kunnen op deze manier al wennen aan de nieuwe auto en het team heeft nog ruimte om de wagen te verbeteren om deze nog sneller te laten gaan. Deze testdagen zijn dus erg belangrijk voor het team en de coureurs.

Terugkerende F1 locaties

De locaties waar de races gereden gaan worden veranderen in 2023 ook. Er staan maar liefst 24 races gepland voor het 2023 seizoen. Het seizoen begint op 5 maart in Bahrein en eindigt op 26 november in Abu Dhabi. 

In 2022 nemen we afscheid van de Grand Prix van Frankrijk. Deze zullen we in 2023 niet meer terug zien op de racekalender. Circuit Paul Ricard was niet erg populair bij formule 1 fans, omdat het niet echt een spannende race is. Daarom was het ook geen verrassing dat de race niet op de kalender staat voor 2023.

Ten opzichte van 2022 zien we in 2023 3 ‘nieuwe’ circuits op de planning staan. Zo keren de Grand Prix van Qatar en China weer terug op de kalender. De Grand Prix in China was in 2020 en 2022 afwezig op de formule 1 kalender door de corona pandemie. Maar in 2023 wordt er weer geracet op het Shanghai International Circuit.

Qatar heeft een deal gesloten met de Formule 1 en er zal de komende 10 jaar geracet gaan worden in Qatar. Het circuit is niet geheel nieuw op de formule 1 kalender. In 2021 werd er vanwege het coronavirus al gereden op het Losail International Circuit. Het is zeker een circuit waar mooie races gereden gaan kunnen worden.

Las Vegas F1 2023

Iets waar in de race wereld al langer over werd gepraat is een race in Las Vegas. Een toffere locatie was bijna niet voor te stellen. In november 2023 zal het gehele formule 1 circus afreizen naar Las Vegas. Er gaat geracet worden op een gloednieuw stratencircuit.

Er zal geracet gaan worden op dé Las Vegas Strip. Meer iconisch gaat het niet kunnen worden. De race gaat gereden worden op 18 november 2023. Het circuit zal 6,12 kilometer lang zijn en 17 bochten tellen. Op de strip zal de topsnelheid van zo’n 350 kilometer per uur bereikt kunnen worden.

Zo zal de formule 1 steeds meer harten gaan veroveren in de Verenigde Staten. Ook in 2023 zal er weer gereden worden in Miami en Austin Texas. Beide ook races die altijd zeker de moeite waard zijn om te kijken. De race in Las Vegas is hier dan ook een lang verwachte toevoeging op. Een race waar zeker elke formule 1 liefhebber naar uit gaat kijken.

De complete formule 1 kalender 2023

Naast deze nieuwe races wordt er natuurlijk ook nog geracet op de klassieke locaties. In 2023 zal het seizoen beginnen op 5 maart in Bahrein. 2 weken daarna zal er op 19 maart geracet worden in Saoedi-Arabië en 2 weken daarna zal het startschot klinkt op 2 april in Australië.

Het formule 1 circus zal zich daarna verplaatsen naar China, waar er eindelijk weer gereden gaat worden op 16 april. Daarna vertrekken ze weer naar het prachtige stratencircuit van Baku, waar elk jaar weer mooie races gereden worden. Dit jaar zal deze plaatsvinden op 30 april. Hierna reist iedereen weer door naar Miami voor de race op 7 mei.

Na de race in Miami zal het een paar drukke weken worden. Er wordt namelijk 3 weekenden achter elkaar gereden. Dit is altijd een drukke en vermoeiende tijd voor alle teams en coureurs. Zo rijden ze op 21 mei in Imola. De week erna wordt meteen de klassieker in Monaco gereden op 28 mei, waarna ze meteen vertrekken richting Spanje om daar op 4 juni te racen. Deze back to back weekenden zijn top voor de fans, want je hoeft niet op je races te wachten, je hebt gewoon elk weekend lekker wat te kijken.

Na Spanje wordt er op 18 juni gereden in Canada. Daarna is het tijd voor de thuisrace van de Red bull teams, scuderia Alpha Tauri en Red Bull racing. Deze wordt gereden in Oostenrijk op de Red Bull Ring natuurlijk. Er reizen hier heel veel Nederlanders naartoe voor de race op 2 juli. Max verstappen heeft hier dan ook altijd veel support van de fans.

De week erna is het meteen tijd voor de thuisrace van vele formule 1 teams, Silverstone! Meer dan de helft van de formule 1 teams heeft hun hoofdkantoor in Engeland gevestigd. Daarom is Silverstone elk jaar weer een groot succes. Na de Silverstone race op 9 juli, is het tijd om richting de Hungaroring te gaan. Daar wordt op 23 juli gereden.

Dan tijd voor de races voor de echte Max Verstappen fans! Op 20 juli wordt er geracet in Spa. Dit circuit is voor veel fans favoriet omdat er altijd wel een spannende race gereden wordt. Ook is de kans groot op regen in België, wat vaak sowieso al een leuke race betekend. Na spa is het tijd voor de zomerstop. In deze zomerstop kunnen de teams en de coureurs even vakantie houden en bijkomen van het seizoen tot nu toe.

Na de zomerstop tijd voor de beste race van het jaar natuurlijk! Er wordt gereden in Nederland op het circuit van Zandvoort op 27 augustus. Na Zandvoort is het alweer tijd voor de laatste race in Europa, namelijk Monza op 3 september. Hierna wordt het Europa race seizoen afgesloten en vertrekt iedereen naar Singapore voor een nachtrace op 17 september. Dit is de zwaarste race van het seizoen voor de teams en de coureurs en dan ook de race waar elke race liefhebber het hele jaar naar uitkijkt.

Na Singapore wordt er nog gereden in Japan op 24 september, is de race in Qatar terug op 8 oktober en daarna de geweldige race in Austin Texas op 22 oktober. Deze race is elk jaar weer een grote traditionele Amerikaanse happening. Na Austin is het nog tijd voor de Grand Prix van Mexico op 29 oktober en wordt er geracet in Brazilië op 5 november.

Op 18 november is het eindelijk tijd voor de langverwachte Las Vegas grand prix. Een race waar menig formule 1 fan het hele seizoen naar uit zal kijken. Na deze legendarische race zal het seizoen afgesloten worden zoals altijd in Abu Dhabi op 26 november.  Dit wordt dus een van de langste seizoenen in formule 1 geschiedenis ooit.

Datum F1 2023F1 RaceCircuitLocatie
5 maart 2023Grand Prix van BahreinSakhirBahrein
19 maart 2023Grand Prix van Saudi-ArabiëJeddahSaudi-Arabie
2 april 2023Grand Prix van AustraliëMelbourneAustralië
TBDGrand Prix van ChinaShanghaiChina
30 april 2023Grand Prix van AzerbeidzjanBakuAzerbeidzjan
7 mei 2023United States Grand Prix van MiamiMiamiFlorida
21 mei 2023Italy Grand Prix van Emilia-RomagnaImolaItalie
28 mei 2023Grand Prix van MonacoMonte CarloMonaco
4 juni 2023Grand Prix van SpanjeBarcelona Spanje
18 juni 2023Grand Prix van CanadaMontrealCanada
2 juli 2023Grand Prix van OostenrijkSpielbergOostenrijk
9 juli 2023Grand Prix van Groot-BrittanniëSilverstoneEngeland
23 juli 2023Grand Prix van HongarijeHungaroringHongarije
30 juli 2023Grand Prix van BelgiëSpa-FrancorchampsBelgië
27 augustus 2023Grand Prix van NederlandZandvoortNederland
3 september 2023Grand Prix van ItaliëMonzaItalië
17 september 2023Grand Prix van SingaporeMarina BaySingapore
24 september 2023Grand Prix van JapanSuzukaJapan
8 oktober 2023Grand Prix van QatarLosailQatar
22 oktober 2023Grand Prix van AmerikaAustinTexas
29 oktober 2023Grand Prix van MexicoMexico-StadMexico
5 november 2023Grand Prix van BraziliëInterlagosBrazilië
18 november 2023Grand Prix van Las VegasLas VegasNevada
26 november 2023United Arab Emirates Grand Prix van Abu DhabiYas MarinaAbu Dhabi
Formule 1 Kalender 2023

Wat zal het 2023 seizoen ons brengen?

Voor 2023 kan er nog veel gebeuren en veranderen. Er zijn al regels doorgevoerd, zoals het prijsplafond voor de teams zodat de concurrentie onderling spannender wordt. Ook zijn er wat nieuwe namen aan de grid toegevoegd, waarvan we erg benieuwd zijn hoe ze gaan presteren op de baan. De strijd tussen Max Verstappen in de Red bull, Charles Leclerc in en Ferrari en Lewis Hamilton in de Mercedes zal zich hoogstwaarschijnlijk in 2023 voortzetten. Ook wordt er veel verwacht van Sergio Perez, Carlos Sainz en George Russel bij dezelfde teams. Ook onderling in de teams zal er wat concurrentie zijn voor het kampioenschap.

Bij McLaren zijn de stoeltjes opgevuld door de veelbelovende Lando Norris en een nieuwe naam, Oscar Piastri. Ook bij Alpha Tauri zien we een nieuwe naam en wel eentje van een Nederlander, namelijk Nyck de Vries. Hij heeft in 2022 door een indrukwekkende invalbeurt in Monza een fulltime stoeltje kunnen bemachtigen. Dus 2 Nederlanders op de grid en Nyck de Vries is een veelbelovende naam. Hij komt te rijden naast Yuki Tsunoda. Alpine zal volgende jaar rijden met Esteban Ocon en Pierre Gasly, beide bekende namen op de grid. Ook Aston Martin heeft bekende voor 2023 staan, namelijk Fernando Alonso en Lance Stroll. Alfa Romeo zal gaan rijden met Valtteri Bottas en Zhou Guanyu.

Voor Williams en Haas is het nog niet geheel bekend wie de tweede coureurs gaan zijn. Williams heeft sowieso Alex Albon en er gaan veel speculaties rond wie er naast hem komt te rijden. Bij Haas geldt hetzelfde. Hier is Kevin Magnussen getekend en is het nog onbekend wie er naast komt te rijden.