Je bekijkt nu GP van Oostenrijk op TV

GP van Oostenrijk op TV

Als groot fan van de Formule 1 en ik kijk enorm uit naar de Grand Prix van Oostenrijk 2023 die dit weekend plaatsvindt. In deze blogpost wil ik jullie meer vertellen over deze spannende race, het circuit, de favorieten en een opmerkelijke verandering in de regels. Lees snel verder als je alles wilt weten over de GP van Oostenrijk!

F1 Schema Oostenrijk 2023

De Grand Prix van Oostenrijk wordt verreden op de Red Bull Ring, een circuit in Spielberg dat eigendom is van het energiedrankjesmerk. Het circuit is 4,3 kilometer lang en telt 10 bochten. De race bestaat uit 71 ronden en heeft een totale afstand van 306,5 kilometer. Het schema voor het weekend ziet er als volgt uit:

Vrijdag 30 juni 2023
13:30 – 14:30 Vrije training 1
17:00 – 18:00 Kwalificatie

Zaterdag 1 juli 2023
12:00 – 13:00 Sprint Shout-Out
15:00 – 16:00 Sprint Race

Zondag 2 juli 2023
15:00 F1 Race Ooostenrijk

Live kijken via KPN, ZIGGO, T-MOBILE of VIAPLAY.

Geschiedenis Red Bull Ring

De Red Bull Ring is een relatief nieuw circuit, dat in 2011 werd geopend na een grondige renovatie van het oude circuit dat bekend stond als de Österreichring. Dit circuit werd gebouwd in 1969 en was een van de snelste en gevaarlijkste banen ter wereld. Het circuit was gastheer van de Oostenrijkse Grand Prix van 1970 tot 1987 en van 1997 tot 2003. In 2002 werd het circuit omgedoopt tot de A1-Ring, naar de sponsor van het evenement. Na de laatste race in 2003 werd het circuit gesloten en verkocht aan Red Bull, die het volledig verbouwde en moderniseerde. In 2014 keerde de Formule 1 terug naar Oostenrijk op de Red Bull Ring, die sindsdien elk jaar op de kalender staat.

Max Verstappen en de GP van Oostenrijk

Een van de grote publiekstrekkers van de GP van Oostenrijk is natuurlijk Max Verstappen, de Nederlandse coureur die rijdt voor Red Bull Racing. Verstappen heeft een speciale band met dit circuit, want hij won hier twee keer op rij, in 2018 en 2019. In beide races startte hij vanaf de tweede startrij en wist hij na een spannende strijd met Ferrari en Mercedes als eerste over de finish te komen. Verstappen werd daarmee de eerste coureur die twee keer achter elkaar won op de Red Bull Ring. In 2020 kon Verstappen zijn hattrick niet voltooien, want hij viel al vroeg uit met technische problemen. In 2021 was hij echter weer oppermachtig en won hij met een ruime voorsprong op zijn concurrenten. Verstappen leidt momenteel het wereldkampioenschap met een comfortabele marge en is dus de grote favoriet voor de GP van Oostenrijk in 2023.

Geen bier in Oostenrijk

Een opvallende maatregel die dit jaar is ingevoerd op de Red Bull Ring is het verbod op alcoholische dranken. Dit betekent dat er geen bier meer verkocht wordt op het circuit, wat een grote teleurstelling is voor veel fans die graag een biertje drinken tijdens het kijken naar de race. De reden voor dit verbod is het gedrag van sommige fans tijdens de GP van Oostenrijk in 2022, toen er veel ongeregeldheden waren op de tribunes. Er werd met bier gegooid, er werden vuurwerk en rookbommen afgestoken en er werden racistische leuzen geroepen naar sommige coureurs. Dit leidde tot veel klachten en schade, waardoor de organisatie besloot om een alcoholverbod in te stellen voor de veiligheid en het welzijn van iedereen. Dit is een unieke situatie in de Formule 1, want normaal gesproken wordt er wel alcohol geschonken op de circuits.

GP Oostenrijk Gratis kijken

Wil jij de GP van Oostenrijk gratis kijken? Dan hebben we een goede tip voor jou. Je kan om te beginnen gratis de GP van Oostenrijk 2023 kijken door de samenvatting te kijken op Ziggo Sport of bij NOS Studio Sport. Wist je dat Ziggo Sport ook een uitgebreide voor- en nabeschouwing van elke formule 1 race doet?

Wil jij Live naar de F1 kijken via Viaplay maar niet overstappen van TV / Internet aanbieder? Dan is het de voordeligste optie om een jaarcontract af te sluiten op Viaplay. Momenteel heb je een mooie korting bij Viaplay van 99 euro voor 12 maanden. Dit betekent dat je voor 8,25 per maand volledig toegang hebt tot alle F1 races, inclusief de GP van Canada op 18 juni 2023. Klik hier voor meer informatie over deze aanbieding.

Ik hoop dat je genoten hebt van deze blogpost over de GP van Oostenrijk en dat je net zo enthousiast bent als ik voor deze race. Laat me weten in de reacties wat je verwachtingen zijn en wie je denkt dat er gaat winnen. Ik wens je veel kijkplezier en tot de volgende keer!